Makan ulam-ulamam amat baik untuk kesihan dan ianya telah diamalkan semanjak zaman nenek-moyang kita. Kabanyakan dari kita memang suka makan ulam-ulamam, katanya sebagai juadah pembuka selera. Tapi tahukah kita akan khasiatnya ?
Pucuk pegaga dikatakan kaya dengan vitamin A dan C serta zat besi. pegaga juga dipercayai Boleh membangkitkan selera makan, membantu meredakan masalah penghadaman, mengatasi masalah buasir kerana kandungan seratnya serta mampu melancarkan aliran darah.
Jus pegaga juga elok ketika demam kerana ia boleh menyejukan badan. Ia juga berkhasiat utuk mengurangkan kadar gula dalam darah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Total Pageviews
Blog archives
About me
- ZaiZol
- Blog ini dibangunkan adalah atas tujuan untuk berkongsi pengetahuan dan ilmu hazanah bangsa yang berkaitan dengan Petua2 Lama, Rumah Tradisionol, Makanan dan Minuman serta Senjata Tradisional. Dengan kemodenan hidup hari ini banyak hazanah bangsa yang telah dilupakan dan mungkin ada yang telah pupus telan zaman. Apa yang saya harapkan Blog ini boleh menjadi pemangkin terhadap kesinambungan hazanah bangsa. Bagi sesiapa yang berminat untuk berkongsi boleh E-mail kepada saya awangtuah_biz@yahoo.com.my
Followers
Powered by Blogger.
No comments:
Post a Comment